onsdag 3 juli 2013

Turkanarapporten


TurkanarapportenInte för att det går emot mina principer, men det händer väldigt sällan att jag läser en svensk deckare, alltså skriven av en svensk författare, men nu har jag läst Turkanarapporten av Christian Unge och den var riktigt spännande. Boken utspelade sig inte alls i Sverige, utan i Kenya, vilket kanske förklarar varför jag tyckte om den. 

Det var intressant att få en inblick i hur det kan vara att arbeta för Läkare utan gränser. Jag gillar ju att lära mig om andra länder och kulturer på det här sättet - genom skönlitteratur. Historien känns trovärdig, men ibland hade jag svårt att hänga med i svängarna. Vem är vän och vem är fiende? När jag kom in i boken förstod jag att inget är så svart eller vitt.

Författaren lyckas hålla spänningen uppe hela boken igenom och kärlekshistorien mellan antropologen Nadine och den svenske kirugen Martin gav lite extra krydda.

Christian Unge har mycket att berätta och det lilla jag har att invända är att jag hade önskat att boken hade kortats ner, stramats till och att en redaktör hade jobbat lite till med den. Då hade Turkanarapporten solklart legat på topplistorna vid det här laget. Författaren har en uppföljare på gång, Kongospår, och om jag spår rätt så har vi ännu en spännande, intressant och välberättad thriller att vänta oss.

Inga kommentarer: