lördag 2 november 2013

Sverige-runt-bloggathon – hållplats Ovanåker i Hälsingland

Mette som skriver på Kulturloggen tycker att det är tråkigt att så mycket bokrelaterat händer i  Stockholm (jag håller med!!) och är nyfiken på vad som händer ute i landet. En jättebra idé av dig Metta att starta ett Sverige-runt-bloggathon där vi uppmärksammar våra lokala omgivningar.

På Pinterest hittar du ett smakprov med bilder från Ovanåker.
Vad händer då i Ovanåker, Hälsingland? Mycket skulle jag vilja säga! Redan innan jag flyttade hit förundrades jag över hur många kulturella arrangemang som min svärmor deltog i. Min teori är att på en liten ort där det kulturella utbudet inte är så stort, utnyttjar man det som finns. När jag bodde i Uppsala och Gävle fanns det så mycket att välja på att det inte blev någonting istället.
Det som jag gillar med Edsbyn, där jag bor, är den öppenhet för nya påhitt som finns. Det är lätt att ta saker i egna händer och fixa det man vill ha. Det är många aktiva föreningar som står för kulturen. Till exempel fixar en förening en gratis musikfestival - Playwood - varje sommar.

Själv är jag med i filmföreningen och ser till att de lite smalare filmerna också får plats på biografen, som vi tack och lov har kvar. Den är digitaliserad och det går att se direktsända operor och konserter från New York och London. Om jag fick drömma fritt skulle jag vilja ha en direktsändning från Bokmässan på biografen under en minibokmässa i Edsbyn för alla som inte orkar resa hela vägen till Göteborg. Lite mellansnack och andra bokrelaterade evenemang mellan seminarierna och på kvällstid vore väl kul!
Tre gånger de senaste åren har jag dragit i trådarna när det gäller BokSPAning på AlftaQuren. Jag ville så gärna åka och träffa andra boknördar/bokbloggare, men tog mig sällan iväg till träffar som ordnades i Stockholmsområdet. Då får väl bokträffen komma till mig i stället, tänkte jag. BokSPAningshelgerna har varit härliga! Vi har pratat böcker, ätit, bokcirklat, haft bokbyte, twitterinformation, badat, promenerat och pratat böcker över goda middagar. Det verkar finnas intresse för liknande bokevenemang. Kanske får jag till något i vår. 
Nu till det som börjar skava lite…mitt nyårslöfte är nämligen att jag skulle läsa något av traktens store författare,
 Hans Lidman, det här året. Han bodde bara ett stenkast från mig och skrev fiske- och naturskildringar. Jag har två månader på mig…

En annan författare som rör sig här i Ovanåker just nu är Vibeke Olsson. Gissa om jag blev till mig första gången hon kom in på biblioteket! Vibeke och kriget är en av mina första stora läsupplevelser och så ett antal år senare står jag vid kopiatorn på Edsbyns bibliotek och hjälper Vibeke Olsson att kopiera hennes manus! Inget man förväntar sig precis. En kväll var Vibeke på biblioteket och berättade om sina böcker. Hon gav då några goda råd till unga skrivare som finns att läsa på Bibblabloggen

Häng på Helgas bokcirkel!Jag kan ju inte låta bli att nämna HelGebiblioteken som är samarbetet mellan alla folkbibliotek i Hälsingland och Gästrikland, därav namnet. Många barn tror att HelGe, som det står på lånekorten, är från mitt efternamn. Kanske kan jag säga att det är det nu när jag gått och blivit tilldelad den fina utmärkelsen Greta Renborgs pris för marknadsföring av Svensk biblioteksförening. Det är inte att förglömma när det gäller bokrelaterat härikring. Jag är stolt och glad över att priset gick till just en barnbibliotekarie i en liten glesbygdskommun. Att det var just jag spelar mindre roll. Det märks att alla här på orten glädjer sig över utmärkelsen för alla jag möter säger grattis och inte hej. Det är också roligt för Edsbyn att utmärka sig för annat än sport (SM-guld i bandy 5 år på raken!!)
Här i Hälsingland har vi Helgas bokcirkel som är gemensam för landskapets lokaltidningar. Jag och fyra personer till, inklusive Gunilla ”Röda Rummet” Kihlstrand är med i panelen på Helahälsingland.se. Vem som helst är välkommen att hoppa på bokcirkeln. Vi har läst klart Kontorsninja av Lars Berge och har just börjat med Vägen till Bålberget av Therése Söderlind 

Inte att förglömma: I Ovanåker finns två av Hälsingegårdarna som ingår i Sveriges nya världsarv. En himla massa blånande berg och en underbar natur. Välkommen hit! Detta inlägg är en del i Bokbloggarnas Landet runt-bloggathon, de som deltar är:
Bokform, Litteraturkvalster & Småtankar, Projekt 33, Kim M. Kimselius, Fiktiviteter, Nobelprisprojektet, Lottens bokblogg, enligt O, cissigrip.blogg.se, Annas bokhylla, Lexie läser, Feelgoodbibliotekarien, Boktimmen, Bokdetektiven, Breakfast Book Club, Den läsande kaninen, Västmanländskans bokblogg, Bokbabbel, Endast Eböcker, Kulturloggen

11 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

Åh vilken fin inblick i dina trakter, tack så hemskt mycket för ditt bidrag!

Lotten sa...

Fantastiskt mycket! Jag håller med dig i din analys av att det inte drunknar lika mycket i utbudet;-) Jag gör mer nu än när jag bodde i Uppsala och det syns mer det man gör. Det där bokSPAet är jag ju grymt avundsjuk på ;-)

Helena (Fiktiviteter) sa...

Ni har verkligen mycket som händer och engagerade människor som får det att hända! Jag tror absolut att det på mindre orter finns en större benägenhet att ta till vara det som finns också i kulturväg, men det krävs fortfarande eldsjälar som du för att upprätthålla det :-)

Josefin sa...

Vad roligt att läsa om Hälsingland! Premiärbesökte Hälsingland i somras (Växbo lin) och gillade verkligen landskapet. Så fint!

Och stort GRATTIS till utmärkelsen!

Kim M Kimselius sa...

Vilket fint inlägg. Grattis till den fina utmärkelsen. Du inspirerade mig att vilja starta en bokcirkel här i byn. Så engagerad du är, toppen!
Kram Kim

Bokdetektiven sa...

Ser ju väldigt vackert ut där uppe. Den här bloggathonen gör mig otroligt sugen på att resa Sverige runt, så mycket här jag aldrig sett. Road-trip i USA har jag gjort - men inte i Sverige. Dåligt. Får skärpa mig. Verkar ju ändå hända en hel del hos er :) Jag skrev såklart om min hemstad Lund. /Kriss på Bokdetektiven

Anonym sa...

Vad kul att läsa om din hembygd och stort grattis till utmärkelsen!

Anonym sa...

Vad roligt att få höra lite om Ovanåket, själv är jag utflyttad Alftabo :)

Ann-Sofie L sa...

Intressant att läsa. Och bra med Pinterest-bilderna!

Lisa sa...

Så kul att läsa om alla bokbra platser i landet! Jag vill åka till alla! :)

Västmanländskan sa...

Vill åka på en gång! Älskar dessutom Vibeke O också, så det hade ju varit skoj att springa på henne.