måndag 6 augusti 2012

Tematrio titelgeografi: Mexiko, Korea och Ukraina

Veckans tematrio hos Lyran efterfrågar titlar som innehåller geografiska begrepp.

1. Jag kommer genast att tänka på Flickan som dök ner till jordens mitt. En annorlunda och minnesvärd bok om en tjej som har autism...själv kallar hon sig för Fröken Annorlunda förmågor. "Vanliga" människor kallar hon för "standardmänniskor". Boken utspelar sig i Mexiko där Karen, huvudpersonen dyker med tonfiskar. Till en början var boken svår att komma in i eftersom den är skriven på Karens lite hackiga sätt att kommunicera, men ge inte upp! säger jag till dig som har den här berättelsen kvar att läsa. När man väl har kommit in i den är den lätt att läsa, rolig och många beskrivningar av Karens sätt att se på världen och andra människor är oförglömliga.

2. Inget att avundas. Vardagsliv i Korea. Jag blev helt tagen av berättelserna i den här boken. Att det är på RIKTIGT och i vår egen tid!Ett helt folk som svälter och lider pga en galen diktator. Berättelserna känns helt surrealistiska...tex att man måste ha med sig ölflaskor till sjukhuset för att få dropp...finns inga behållare. Läs!

3. Annonsflickan från Odessa.  Oj, vad jag gillade den är boken! Förlaget beskriver boken som en blandning av Desperate Housewifes och En kort berättelse om traktorer på ukrainska. Den handlar om en tjej som jobbar på en datingfirma. Det kan låta ytligt, men man fick insyn i kulturen i Ukraina och hur vardagslivet där. Mycket som var nytt för mig. En både tragisk och humoristiskt skriven historia.

5 kommentarer:

mimmimarie sa...

Tack för tipsen.

Bokmoster sa...

Nordkorea kan verkligen göra en helt tagen, Inget att avvundas står på min lista, men jag har inte hunnit dit än. Boken om Ukraina vill jag läsa, gillade En kort berättelse om traktorer ... Också ett land att fascineras av!

Anna sa...

Spännande tips med flickan som dök. Den har jag missat, Inget att avundas är grymt bra. Det är verkligen en annan värld, berättelserna verkar ibland närmast osannolika. Om man hade hittat på så hade det tett sig totalt otroligt.

Feelgoodbibliotekarien sa...

Kul att ni gillade tipsen. Flickan som dök...är det nog många som råkat missa...förstår inte varför den inte fått mer uppmärksamhet...men blir väl film sen så klart.

Bokmalen sa...

Böcker som jag tittat på allihop men inte kommit till att läsa än. ÄGer flickan som dök men den har inte hmnat längst upp på listan än.Men nu flyttar den uppåt!