fredag 17 augusti 2012

Bokbloggsjerka - hur jag kommer ihåg det jag läst tills dess jag bloggar

Annikas fråga den här veckan i Bokbloggsjerkan är: hur ni gör för att komma ihåg saker som ni kommer på att ni vill skriva ett inlägg om i samband med t.ex. recensioner eller liknande?

Mitt svar: För mig funkar det bäst att blogga när jag har läst halva boken ungefär. Då har jag intresset på topp och kommer ihåg mest. Ibland måste jag läsar klart hela boken om slutet är viktigt för berättelsen. Å andra sidan så är det sällan bra att avslöja slutet. Jag hatar när jag vet för mycket om berättelsen innan jag börjar läsa. Speciellt när jag läser barnböcker, som jag ska bokprata om för elever eller skriva om på Bibblabloggen, är det bäst att jag bloggar innan jag har läst slutet. Annars kan det hända att jag rycks med och avslöja för mycket...och det är inte så bra när man ska försöka få någon att läsa boken sen. Fast vissa tycker att man SKA berätta slutet för barn...

Jag önskar att jag skulle kunna läsa med en penna i handen och skriva anteckningar under tiden. Jag har försökt, men då blir läsupplevelsen förstörd och sååå viktigt är inte bloggandet för mig. Det känns mer som ett jobb då. Läser jag inför bokprat på jobbet, som idag när jag läste Puman av Laura Trenter, kan jag ha en lapp bredvid och skriva stödord och markera vilken sida jag vill läsar högt för eleverna.

Intressant att höra hur andra gör. Kanske kan jag ta åt mig några tips!

13 kommentarer:

Helena sa...

Håller helt med dig om att läsa med pennan... då förstörs hela läsupplevelsen!

bloggbohemen sa...

Läsa med penna i handen funkar inte för mig heller. Förstör min läsrytm. Intressant idé att blogga efter halva boken.

Vargnatts bokhylla sa...

Håller med, skulle jag läsa och skriva anteckningar samtidigt skulle det bli så hackigt läsande känns det som.

Boklusen sa...

Berätta slutet för barnen? Låter underligt. Det tycker inte jag!

Monika sa...

Hur menar du med berätta slutet för barn? Och varför skulle man göra det?

Lena sa...

det stör läsningen om man skall hålla på att anteckna hela tiden. Lite stödord ibland räcker!

Miriam - Schitzo-Cookie's Book Blog sa...

Jag tycker det är perfekt att skriva ner under tiden. Tycker inte de förstör, tvärt om.

Annars hakar jag bara upp mig på tanken och läser inte vidare med samma fokus. Skriver jag däremot ner tanken kan jag fokusera vidare =)

Carro sa...

Jag antecknar aldrig heller när jag läser. då jag läser enbart för nöjes skull. Recensionen kommer sen direkt från hjärtat fritt!

Anonym sa...

Varför bokbloggar man? Det är ju fantastiskt att så många delar med sig av sina läsupplevelser, nästan som en folkrörelse. Men ibland kan jag undra om inte varje bloggare borde bli lite mer medveten om exakt vad han eller hon egentligen gör och vad texten faktiskt är. Om man bara skriver två rader om bokomslaget med önskan om mer lästid, noggrant nagelfar varje kapitel och ifrågasätter läsningen, ger ett betyg i skalan 1-5 eller skissartat formulerar de bestående intrycken i ett par rader; alla sätt är bra, men väldigt olika och har olika intentioner. Många bokbloggare orkar inte höra någon kritik, yttrandefrihet och allt, men jag tycker att det vore roligt om bokbloggare tog tillvara på tips och råd och såg till att utveckla sig lite mer, utmana sig själv och sitt bloggande på annat sätt än ambitiösa listor på böcker som ska prickas av. Hehe. Mitt bästa tips är nog att koppla boken till något utanför den, då har man lättare att hitta en intressant ingång som även andra kan ha glädje av. /w

C.R.M. Nilsson sa...

Intressant idé att blogga efter halva boken, men jag tror inte jag skulle klara av det :) Jag måste nog ha helhetsintrycket.

Feelgoodbibliotekarien sa...

Wigot: Ojoj ...svidande kritik... Men jag kan ta det. Intressant det du säger om att blogginläggen inte ska vara för tunna. Till mitt försvar så erkänner jag på min blogg att jag skriver hellre än bra och att man får vända sig någon annanstans om man vill hadjuplodande recensioner så är min blogg inte rätt ställe. Det som är grejen med mi blogg är att jag väljer ut feelgoodböcker. Inte att jag analyserar dem i minsta beståndsbit.
I
Vad menar du med att bloggare inte tar till sig skrivråd? Jag tar gärna till mig råd och önskar att jag hade både mer tid och kraft att lägga på bloggen. Är upp till var och en kan jag tycka. Beklagandet över för lite lästid är väl ett vanligt ilandsproblem.

Oj igen...jag ville inte komma i försvarsställning, men hamnade där i alla fall... Du klev nog på en öm tå....

Skrivet från en sandlåda i duggregn
Anonym sa...

Feelgoodbibliotekarien, kanske hamnade mitt inlägg på "fel sida", jag tittade bara in och fick lust att skriva om bokbloggsskrivandet i allmänhet, absolut ingen kritik mot just dig! Och som jag tydligt skrev; alla sätt att skriva om böcker är bra, men väldigt olika! : ) Fortsätt!

Sanna sa...

SV: Planerar att lägga sista hand på tavlan när jag sitter på södran imorgon, så du får gärna svänga in där och hämta den och ta en titt på vilken pixiväska du vill ha i samma veva.
Har galet mycket att göra nu inför helgens rättvisemarknad..hinner knappt andas.. ;) hihi..
Kraaaam
Sanna