tisdag 7 augusti 2012

bubblor - en novell om dagen är bra för...? 10 anledningar listas nedan

En novell om dagen är bra för....själen? Det är många som känner motstånd mot noveller...är du en sådan har du nog bara inte hitta rätt novell som passar just dig. Det är först de senaste åren som jag själv har börjat läsa noveller. De passar så bra att ta till när man till exempel är emellan två böcker, dvs precis är klar med en och väntar på att nästa ska droppa in. Ibland är en bok så bra att det känns jobbigt att börja på med en ny. Då kan det vara bra med en "mellanbok" emellan så är man fit for fight snart igen.

Noveller kan vara bra att njuta en och en och inte plöja igenom en hel novellsamling på en gång. Det är oftast frestande, men kanske inte det bästa. Just nu läser jag bubblor av Claire Castillion, Sekwa förlag, en novell varje kväll (försöker jag hålla mig till :-) Jag råkade på Castillion när jag läste Man kan inte hindra ett litet hjärta att älska och genast blev hon en av mina favoritförfattare. Hon skriver lite skruvade noveller som ofta avslutas med en oväntad knorr. Bubblor innehåller 38 kort noveller och jag har inte hunnit läsa alla ännu, men jag känner igen mig och jag gillar det.

Varför heter boken Bubblor kan man ju fråga sig. Sekwa förlag skriver så här: "Alla lever i sin lilla bubbla genom vilken bilderna av världen ter sig förvrängda, vrickade, förtvivlade". Det är så sant! Vi lever ofta i vår egen bubbla och jag tycker att det är så kul att läsa om andras bubblor, hur de ser ut, hur knäppa de är osv...Tillvaron är så olika för oss alla...så lätt att glömma bort. Tur att Clarie Castillion påminner oss.

Sekwa har i år också gett ut en annan novellsamling: Samarbete med en fluga av Lydia Davis. Den ser jag också fram emot att läsa. 

10 anledningar till varför noveller är så bra:
1. De passar bra som "mellanbok"
2. De passar nästan vem som helst ...och är utmärkta att ge bort som present.
3. De är lagom korta om man inte orkar läsa så länge åt gången.
4. De är lagom korta om man inte HINNER läsa så länge åt gången.
5. Man hinner inte somna innan slutet.
6. En kort novell kan säga mer än en HEL bok
7. En novellsamling är som en chokladask...bara att plocka det man själv vill.
8. Bra att läsa när man väntar på att en annan bok ska droppa in.
9. De ofta har roliga och lite underfundiga titlar.
10 Vad säger du? Har du något förslag?

4 kommentarer:

Hermia Says sa...

Precis den novellpepp jag behöver efter att idag ha fått en bok med noveller som jag lånat in från ett bibliotek. Boken visade sig vara uppdelad och paketerad med ett häfte/novell, vilket inte bidrar till att locka mig att läsa. Funderar på att ha dem som lunchläsning - då blir det verkligen en om dagen - vad tror du om det?

Feelgoodbibliotekarien sa...

Låter kul att boken är uppdelad, ovanligt. Lunchläsning skriver jag till på nr 10 !

Josefin sa...

Praktiska om man tror att en författare man "ska" läsa verkar tråkig. Då är de korta och bra :)

Feelgoodbibliotekarien sa...

Kul du Josefin! Praktisk ska med på listan