måndag 24 januari 2011

Ät mig


Ät mig av Agnés Desarthe får mig att vilja öppna en restaurang. En liten fransk restaurang med stamgäster och några härliga maträtter. Myriam, bokens huvudperson är i 40årsåldern, öppnar en sådan "i ett försök att ge sig själv en ny chans och lägga bakom sig den skamliga hemlighet som ödelade hennes tidigare liv" (står det på bokens baksida).

Hon både bor och arbetar i restaurangen, som är så liten att hon får ta in köttkvarnen på toan, för att inte störa gästerna. Hon drömmer mardrömmar strax före invigning om att Beatles kommer och beställer fiskpinnar som inte står på menyn. :-)

Boken är skriven med svart humor och beskriver både varm vänskap och grym kärlek. Boken igenom är det något svart som överskuggar Myriams liv och sakta avslöjas vad som har hänt i hennes liv.
Jag gillar stämningen i boken och på restaurangen. Ibland drömmer Myriam sig bort och det kan bitvis bli svårt att hänga med, men samtidigt är det väldigt charmigt.

På bokens baksida står "Desarthe kan konsten att vara både glad och allvarlig, lätt och djup och komponera en härlig mix av tragikomiska figurer". Jag kan inte beskriva den bättre själv.

7 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Verkar spännande, tack för tipset!

Hermia Says sa...

Ja, det låter lovande!

Anonym sa...

Att mala kött på toa låter ju inte så hygieniskt...

Ann-Sofie Åberg sa...

Låter som en jättemysig bok! Tack för tipset! :-)

Ulla-Marie sa...

Varför varför varför kan jag inte läsa vintertid? Den där ser göörtrevlig ut ju.

Feelgoodbibliotekarien sa...

Ninna: Min första reaktion också :-)

Ulla-Marie: Det går alltid att läsa! Annars kanske ett filmtips:
http://www.moviezine.se/video/202582 eller har du redan sett?

Bokfink sa...

Ska också läsa den! Fler böcker med mat som del av boken hittar du på min blogg

bokfink.wordpress.com