tisdag 11 maj 2010

Främlingen i huset.


Främlingen i huset av Sarah Waters har jag läst fortare än förväntat. Jag har en ganska hög läshastighet just nu. Jag bara rinner genom böckerna. Trevligt! Det här var första boken av Sarah Waters för mig och jag kommer att läsa flera. Vilken ska man börja med? Vilken är bäst?

På den gamla herrgården börjar det hända saker. Det är precis efter andra världskriget och på den nedgågna herrgården kämpar två unga människor och deras mor för att hålla herrgården vid liv. En doktor blir bekant med familjen och det är genom honom vi får höra om alla mystiska händelser i det gamla huset. Det blir stundtals mycket ruskigt och jag hade svårt att somna efter att ha läst den i sängen. Samtidigt är den ganska långsam och allt sker innanför husets dörrar.

Många andra har skrivit och tyckt om boken. Läs mer om det här den som är nyfiken.

Jag skulle vilja diskutera med någon som har läst boken. Vad hände Egentligen?? Den som inte har läst boken än kan strunta att läsa i kommentarfältet.

6 kommentarer:

Feelgoodbibliotekarien sa...

Vad hände egentligen? Var det ett litet flickspöke? (den engelska titeln är ju mycket bättre, säger mer)Huset självt? Eller hade doktorn ett finger med i spelet? Jag hade väntat mig en upplösning som nu aldrig kom, eller så fattade jag inte allt. Eller så är det det fina med boken att man får göra sin egen tolkning? Önskar bara få höra andras tankar för att reda ut mina egna lite

Den luttrade bibliotekarien sa...

Man fick intrycket, i alla fall mot slutet, att doktor Faraday hade något med de mystiska händelserna att göra, men det är väl som med handlingen i hennes andra romaner (de jag har läst). Allt är inte som man förleds tro, det är alltid någon liten oväntad vändning i historien och så står man där och tänker. Va? Vad hände? Var det så? Även om det inte alls var lika skruvat i "Främlingen i huset" som i "Ficktjuven" (rekommenderas!).

Lyrans Noblesser sa...

Jag gillar att man inte riktigt får alla svar. Själv är jag rätt prosaisk och menar att doktorn orsakade en del mystiska händelser. Fast kanske inte alla...?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jag är så besviken på slutet. För mig rasade hela boken när den slutade i någon slags oförklarig tomhet bara. Jag ville veta så mycket mer - om Caroline till exempel. Jag har haft den känslan förut med Waters böcker, att hon släpper greppet och att handlingen rinner genom fingrarna lite snabbt på slutet. Boken var så bra - fram till upplösningen.

bricken sa...

jag skulle också vilja veta vad som hände. för jag orkar inte ens läsa ut den här boken. läst halva. det är så urbota tråkigt att jag ger upp.

Vixxtoria sa...

Jag har (nästan) precis läst boken och funderar också över slutet. Jag tycker i och för sig att det är trevligt med många olika tolkningsmöjligheter, men kanske är det lite för stängt för det hela, jag vet inte.

Men man kan ju fundera över om det är Betty eller Dr Faraday som ligger bakom spökerierna, om de nu har en rationell förklaring. Betty hade ju upplevt något redan när Faraday kom första gången för att bota hennes "magvärk". Om det i själva verket var Faraday som lekte poltergeist, så kan han ju ha blivit inspirerad av Bettys påståenden.

Äsch, det som är irriterande är att jag inte hittar någon förklaring som täcker in alla de mystiska händelserna!