torsdag 15 januari 2009

Ketchupeffekten

Det har varit trögt på läsfronten ett tag. Jag har inte alls varit lässugen. För en läsoman känns några dagar utan böcker som en hel evighet. Är väl bara några dagar jag inte läst egentligen. Jag har inte haft någon bok som lockat mig. Samtidigt har jag haft ett bokpaket på ingång som varit försenat från Adlibris, så det har inte känts som jag skulle hinna börja på någon annan bok. Har nämligen utvecklat en sorts ovilja att ha flera böcker på gång samtidigt. Bloggsjuka?

Men så i dag släppte det. Allt på en gång...som med ketchupen. Paketet kom från Adlibris och så började jag läsa en bok på jobbet + att jag är sugen på en till som jag ångrar att jag inte köpte på en gång.

I paketet låg Åtta procent av ingenting, av Etgar Keret. Ända sedan jag lyssnade på honom i Oslo har jag varit nyfiken på hans berättlser. Hela den här boken består av korta berättelser, är osäker på om det kan kallas noveller när de är så här korta...men, men. I alla fall; bara beskrivs de som "Skruvade samtidsfabler" på bokens baksida. Bara innehållsförteckningen får mig att rysa: Orubbliga regler, Kinderägg, Funkktionsfel (ja, med två k), Fettot, Hälleflundra, På din sida osv.

På jobbet öppnade jag Katarina Janouch Bedragen som har ett sånt där omedelbart flyt, som kan få vilken slöläsare som helst att fastna i berättelsen. Läste några sidor på arbetstid!! och lånade sen hem den.

I paketet från Adlibris låg också: Min bästa väns dotter som säkert inte heller är så svårläst. Ångrar att jag inte köpte Sjuårskrisen. Lagom läsning när jag ändå flyter omkring i relationsträsket.
Samtidigt har jag senaste dagarna försökt mig på En halv gul sol, som jag både hört att den är bra av många och som jag vet att jag kommer att gilla, bara jag rycker upp mig och läser sakta och tålmodigt.
Kanske blir 2009 ett år då jag läser många böcker samtidigt ändå.... Det värsta med ketchupeffekten är att jag snabbt tappar intresset för böcker som ligger där synliga och tillgängliga och bara väntar på mig.

2 kommentarer:

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

En halv gul sol är underbar - du kommer att gilla den. Jag störde mig bara så på en del konstiga översättningar. Svepning och svepkläder /tror jag det stod jag har inte boken här men något åt det hållet/ är för mig bara något som har med lik att göra, inte med levande kvinnors kläder!!!
Visst är det underbart att det oavbrutet kommer nya böcker!

Anonym sa...

Jag tyckte om både Åtta procent av ingenting och Min bästa väns dotter.