tisdag 22 oktober 2013

Läs och må bra!

Jag hjärta bibliotekPå Bok- och biblioteksmässan lyssnade jag på ett seminarium: Vad händer med oss när vi läser? Seminariet finns inspelat så du kan titta om du blir nyfiken.

Det som jag fastnade speciellt för var att populärlitteratur ofta fungerar bättre än självhjälpsböcker när det kommer till biblioterapi.

Det konstaterades att självhjälpsböcker är till för friskare människor. Det är de relativt friska som orkar ta till sig råden och fullfölja de praktiska övningar som självhjälpsböcker ofta tipsar om. Är man till exempel deprimerad behöver man inte så hårt litterärt motstånd.

Att man mår bra av att läsa böcker skulle jag och många bibliotekarier med mig kunnat berätta för länge sedan. Att "trivial litteratur" (gillar inte uttrycket) kan vara till nytta för hälsan visste jag för länge sedan!

Min förhoppning är att den forskning som framkommit; att en god bok kan påverka tillfrisknandet och hur vi mår, kommer att användas som en lustfylld påpekan om vikten av läsning.

Mer feelgoodlitteratur till folket!

2 kommentarer:

Malin sa...

Mycket intressant! Ser fram emot den dagen då läkare ordinerar både friskvård samt läsning!

Lisa sa...

Men vilken himla bra grej Malin kommer med! Klart som korvspad att läkare borde ordinera både motion och läsning på recept! (det känns ju så självklart, men jag har aldrig kommit på tanken själv tidigare..)