lördag 3 augusti 2013

En bok och en föreläsning om chick lit

Jag fick ett tips om en föreläsning om Chick litKunskapskanalen och tog tillfället i akt att förkovra mig lite i ämnet. Det var Yvonne Leffler som är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet som föreläste om Chick lit som självhjälp och rådgivning.

Det som fastnade var att Leffler beskrev den oro som uttryckts för att kvinnor skulle få snedvridna föreställningar om kroppsideal genom att läsa böcker från chick lit genren. Hon kontrade med att fråga vilken kroppsuppfattning män kan tänkas få av tex Rambo-filmer. Ingen oro där inte. Som om kvinnor skulle vara mer mottagliga mot negativ påverkan. Pyttsan! Det är inte heller första gången som kvinnors intressen tillskrivs lägre status.

Leffler menade att Chick lit inte bara handlar om lyxkonsumtion, glamour och romantik, utan döljer mer än så. De skildrar ofta kvinnoliv med en ironisk distans och att de har funktionen som bildningsromaner och rådgivningsromaner. Dessa romaner fyller en stor funktion för många då man kan känna igen sig själv och få styrka från dem. Speciellt intressant var det att höra att svensk chick lit ofta, till skillnad från chick lit från andra länder, ofta handlar om arbete och karriär.

Leffler framhöll också att Chick lit är emancipatorisk litteratur!

Jag fick tidigare i veckan tips från en bloggläsare om antologin Chick lit: brokiga läsningar och didaktiska efter att ha lyssnat på den intressanta föreläsningen känns boken ännu mer tilltalande.

Jag rekommenderar föreläsningen med professor Yvonne Leffler. Ser nu också att det finns ytterligare en föreläsning om Chick lit på Kunskapskanalen - Chick lit i korsett.

1 kommentar:

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Står i kö på bibblan för att läsa den boken. Har läst kursen Chick lit på Linnéuniversitetet - har inte hunnit se föreläsningarna än men spelade in dem. Tack för tipset om att det kom fler!