tisdag 2 april 2013

Barnböcker som vuxna gillar - Internationella barnboksdagen


Fyra hönor och en tuppJag gillar bilderböcker för barn. Fast jag är vuxen. Ja, det kanske inte är så konstigt tänker du, eftersom jag ju är barnbibliotekarie, men saken är att många barnböcker tilltalar den vuxne högläsaren ...också. Självklart anser jag att barnböcker först och främst ska rikta sig till barnet, men alla böcker går att läsa på olika nivåer. Jag är speciellt förtjust i bilderböcker som flörtar lite extra med den vuxne högläsaren. Med det menar jag skämt och uttryck som kanske går barnet förbi. De flesta vuxna tycker nog att det är mysigt att läsa högt för barn, men tycker den vuxne högläsaren även att boken är rolig för egen del får barnet ut ännu mer av lässtunden. Barnet märker att den vuxne tycker att boken är rolig och det tror jag är viktigt för barnets egen framtida läslust. Som det gamla uttrycket säger: barn gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör. 


Därför tänkte jag på självaste Internationella Barnboksdagen tipsa om några bilderboksfavoriter som flörtar med den vuxne högläsaren:

Else-Marie och småpapporna, av Pija Lindenbaum
Lennarts listor, av Barbara Bottner
Vem sover inte? av Stina Wirsén
Fyra hönor och en tupp, Lena Landström

Kanske har du fler förslag? Skriv och berätta!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar Findus och Pettsson böckerna och Den vilda bebin, kul böcker, som mina barn gillade när de var små
Mia

Ingerun sa...

Elsie-Marie och småpapporna äger!

Ninni sa...

Jag ÄLSKAR bilderböcker. Bloggar om det under kategorin "bilderboksbiblioteket", då jag börjat samla sedan jag började jobba med barn på bibliotek. Du kan titta här: http://bokstaden.se/category/bilderboksbiblioteket.html

Har följt dig på facebook ett tag nu, så hej hej! Här är jag!

Feelgoodbibliotekarien sa...

Hej Ninni! Har nog sett ditt namn, men har inte hittat till din blogg tidigare. Nu har jag en till att läsa :-) Speciellt kul eftersom du också är bibliotekarie. Jag kunde inte kommentera på din blogg så hoppas du ser det här: Hejhej! :-)

Hermia Says sa...

Men jag då? av Iben Sandemose är en stor favorit!

Katharina sa...

Jag gillar Gunna Grähs böcker. Läste nyss Sicken Sven för min åttaåring och vi skrattade gott båda två. Fast åt lite olika saker kanske :)