torsdag 14 februari 2013

Kärlek är inte alltid en dans på rosor - relationsbokpaket


När jag, för inte så länge sedan, läste Efter festen, av Lisa Jewell tänkte jag att den boken borde ingå i något sorts relationspaket, som ett alternativ till traditionell parterapi.  Därför vill jag nu på Alla hjärtans dag tipsa om några böcker som skulle kunna ingå i just ett sådant paket. Främst tänkte jag då på böcker, som kan hjälpa relationen när förälskelsestadiet är över. Kärlek är ju en dans på rosor varje dag, utan också ett hårt arbete som kräver engageman. Kanske kan man läsa samma bok, som sin partner, samtidigt eller så läser man samma bok efter varandra och stryker under partier som man vill prata om. Eller så kan man smyga in boken som en födelsedagspresent...eller lämna partnern ensam i en ödslig stuga med endast någon av de här böckerna som sällskap :-)

Efter festen är en bok om en kärleksrelation, som borde tilltala både kvinnor och män, eftersom den beskriver Jems och Ralphs relations toppar, men mest dalar, under de så kallade småbarnsåren när kärleken kan kännas ganska avlägsen. Det är intressant och roligt att läsa om relationen ur båda parters perspektiv. Genom läsningen kan man få upp ögonen för ens eget agerande och lära av andras misstag (så slipper man göra dem själv! :-))

Om du tycker att Efter festen blir för allvarlig så rekommenderar jag Mannen som glömde sin fru, av John O´Farrell. Den handlar om en man som plötsligt tappar minnet och blir (ny)kär i sin fru, som han just ska skilja sig i från. Författaren bjuder inte bara på goda relationsråd utan även på många välgörande gapgarv. Jag gillar författarens sätt att lätta upp det svåra med humor. Hans tes verkar vara att humor är en grundläggande del av en god relation.

I dagarna kommer Gunilla Bergenstens nya bok Att älska i längden och på bredden. Jag ska köpa den på stört eftersom jag tyckte så mycket om hennes tidigare bok Familjens projektledare säger upp sig. Den kom ut för några år sedan och är min "husbibel", även om jag inte lever som den lär varje dag, så tog jag till mig många tankar ur den. Faktiskt så läste jag den med penna och strök för viktiga avsnitt där jag kände igen  mig själv och min relation. Sedan gav jag boken till min make.

Från Anne Tylers Ett amatöräktenskap kan man lära sig hur man INTE ska göra.

Kanske kommer du på någon bok som skulle passa i ett relationsbokpaket? Hör gärna av dig i så fall!

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Mannen som glömde sin fru (vilket jag hoppas min käre aldrig kommer att göra) är jag sugen på att läsa faktiskt ;)

Men Tyler har jag fortfarande inte läst... Fick ju boken från dig OM jag lovade att läsa. Och lova gjorde jag i alla fall...

Maken av Gun-Britt Sundström och kanske Ta itu av Kristina Sandberg skulle kunna vara med i paketet? Och lite Helena von Zweigxersfglk

Feelgoodbibliotekarien sa...

Hermia: Klart Zweigberg ska vara med. Maken tänkte jag att den skildras väl mest utifrån kvinnan? Försökte ta med böcker som skulle tilltala båda könen. Men det är klart Projektledaren är kanske också enviklad. Dags för dig att läsa Tyler då :-) var så länge sedan du lovade att jag nästan glömt bort...men bara nästan :-)