söndag 30 december 2012

Får en bok sluta hur som helst?

Får en bok sluta hur som helst? Har författaren ett ansvar gentemot läsaren? Eller bara mot konsten? Det sista antar jag...men ibland hyser man vissa känslor gentemot en författare när boken inte slutar som man har tänkt sig!! Sitter här och är lite sur på författaren och känner mig snuvad på konfekten. Kanske ska jag se det som en gåva från författaren, för förutsägbara slut är trist...eller? Ibland är det skönt att veta vad man får...ibland vill man bli överraskad.

Just nu sitter jag med sinnet fyllt av frustration över ett slut som hade behövt något förlösande. Och det efter gårdagskvällens uppslitande avslut av Dowton Abbey. Så här i slutet av året får det en speciell klang. Det är något ödesdigert med slut. Hela 2012 har vi överrösts av Mayaindianernas kalender med jorden undergång i december. Vissa menar att slutet på kalendern bara är ett tecken på att något nytt tar sin början. Så kan det även var med böcker med slut som lämnar spår i sinnet. Ibland kan det vara så att bokens slut bara är tankens början.

Med den inställningen ska jag möta 2013. Det har varit ett himlans bra litterärt år för mig, med bland annat Bokmässa och BokSPAning...så jag ser inte att det är något som slutar i och med nyårsafton, utan något nytt som börjar. Jag är nyfiken.

Finns för övrigt en bok som heter: "Slutet på boken är bara början - om läsarsamtal, bokcirklar och bibliotek" av Nina Frid. Jag ser fram emot ett år fyllt av boksamtal!

Till att börja med önskar jag att fler skulle vilja bokprata med mig om Livet efter honom, av Moyes i Läsklubben. Många tankar som hänger lite lösa där och som skulle behövas ventileras.

Däremot är jag osäker på om jag kommer att fortsätta att följa Downton Abbey...

4 kommentarer:

Josefin sa...

Downton Abbey-slutet var verkligen INTE som jag ville. Var kan man lämna in sina protester?

Bokmalen sa...

Jag blev otroligt arg över slutet på Downton Abbey men jag antar att det var tvunget att hända något hemskt, annars hade allting bara varit lyckligt och då finns det inte så mycket stoff till nästa säsong. men jag hade gärna sluppit det ändå och bara haft en lycklig och mysig 4e säsong! Hemskt, hemskt, hemskt dåligt slut!!!

Kerstins bokblandning sa...

Håller verkligen med ovanstående kommentarer om slutet på Downton Abbey. Hade svårt att somna efter att sett det.
När det gäller "Får en god bok sluta hur som helst" så gick jag genast in på mitt biblioteks hemsida för att beställa denna. I början av av januari ska jag starta en bokcirkel med några vänner. Tackar för tipset!

Feelgoodbibliotekarien sa...

Ibland önskar man att det fanns flera versioner av slutscenen så att man själv fick välja :-) , men tror att ibland är det bra att det inte blir som man tror... Kul Kerstin att mitt boktips kommer till nytta!