tisdag 4 maj 2010

Janusstenen


Efter att ha läst Flickan under jorden för ett tag sen så hade jag väldigt höga förväntningar på Janusstenen av samma författare. Kanske för höga, för jag blev inte lika lyrisk av den här boken. Den handlar om samma arkeolog, Ruth, som den här gången är gravid och som dras med i utredningen när ett skelett av en barnkropp hittas under en dörr där ett nybygge ska ske. Ruth och hennes relationer beskrivs lika intressant och trivsamt som i förra boken, men själva intrigen känns inte lika fräsch som förra gången. Kanske för att förra boken var en sån överraskning. Föregångaren var så himlans spännande och det var många personer som man kunde tänka sig som misstänkt mördare. Visst fanns det även den här gången en del överraskningar och cliffhangers, men spänningen kom aldrig igång ordentligt.
Jag gillar ändå Ruth och följer gärna henne och hennes katt, i fler böcker, för jag antar att det kommer flera. Hennes "ruffiga" uppenbarelse får mig att tänka på Barbara Havers i Elizabeth Georges böcker. Med de underbara miljöbeskrivningarna, intressanta personbeskrivningarna och alla pubbesök och pubmat har Elly Griffiths mig i ett hårt grepp. Jag förblir en trogen läsare.

2 kommentarer:

Annika sa...

Jag är också ohjälpligt fast i Ruth Galloway och hennes äventyr.

Själva intrigen i Janusstenen är inte alls lika spännande som den i Flickan under jorden, men jag kunde inte låta bli att läsa vidare ändå. Framför allt tycker jag att karaktärerna är intressanta och jag är oerhört nyfiken på vart Galloway och Nelsons "relation" ska leda ...

Om intresse finns hittar du min recension här: http://alkb.se/recension-janusstenen-av-elly-griffiths

Feelgoodbibliotekarien sa...

Jag hittade din recension när jag kollad på nätet tidigare. Ja deras relation är minst lika spännande, nästan i alla fall. Undrar hur det ska gå. Tyckte det var lite konstigt också att polisen sov hos Ruth , men på dagarna fick hon springa omkring hur hon ville....lite osannolikt. Men karraktärerna är tilltalande.