torsdag 7 januari 2010

Mordbyn

Jag har länge sneglat på Mordbyn, som fick pris för 2008 års bästa översatta deckare av Svenska deckarakademin. De har tidigare prickat in flera böcker som jag tyckt om. I år gick priset till Det blödande hjärtat som jag köar på på bibblan. Här är en lista på vilka böcker som fått priset tidigare år.

Jag köpte Mordbyn som pocket här om dagen och mina förväntningar var redan höga när expediten i bokhandeln (en av de gulligaste) höjde den till skyarna. Även en kund, som stod i kön samtidigt som mig, sa åt mig att se till att jag inte hade annat för mig när jag väl börjat läsa, för jag skulle vilja sträckläsa den. Visst hade de rätt. Boken var väldigt lättläst och föredömligt kort. En viss spänning bygdes upp och miljön var kuslig. Kanske var det mina förväntningar som blev allt för höga för jag känner mig lite besviken efter läsningens slut. Var det inte mer än så här? Men jag kan rekommendera den till alla som gillar korta deckare. Var dock inställd på att det inte är någon vanlig sorts deckare. Jag skulle nog ännu mer rekommendera dig att läsa Utan blod om du vill ha någon spännande, kort, men innehållsrik bok.

6 kommentarer:

DannyBoy sa...

Utan blod är en fantastisk liten bok!

Ingrid sa...

Jag har precis lånat hem "Mordbyn" från biblioteket- det ska bli spännande att se vad jag tycker om den! (den har ett mycket lagom format!)

Den luttrade bibliotekarien sa...

Jag tyckte "Mordbyn" var en riktig höjdare eftersom den var skriven på ett helt annorlunda sätt än vad gängse deckare/thrillers brukar vara. Den kanske inte var en nagelbitare men tillräckligt spännande för jag mer eller mindre sträckläste den. Föredömlig när det gäller så mycket innehåll på så få sidor. "Fallet Kalteis" (av samma författare) höll lika hög standard. Hennes tredje "Bunker" var lite annorlunda, nästan lika bra, riktigt otäck på ett "skrivet mellan raderna"-sätt men jag kan tänka mig att antingen gillar man den eller inte alls.
Måste läsa "Utan blod" när nu två kollegor rekommenderat den.

Feelgoodbibliotekarien sa...

Utan blod måste man bara läsa. I jämförelse med Mordbyn var den mycket bättre vad jag kommer ihåg i alla fall. Var ett tag sen nu.
Ibland tror jag att förväntingarna förstör läsupplevelsen. Så var det nog i det här fallet för mig. Och så var själva mordgåtan inte så svårlöst på nåt sätt. Men visst var det kul att läsa något annorlunda. Väldigt bra toalettbok tycker maken, med korta kapitel :-) Jag kommer nog att kolla in andra böcker av författaren så småningom. Luttrade du säg till när du läst Utan blod. Ska bli kul att se vad du tycker.

Hermia Says sa...

Det är inte för att du är jubilar som du fått en utmärkelse av Hermia: Den hade Dora fått ändå.

Den luttrade bibliotekarien sa...

Nu har jag läst "Utan blod" och visst var den bra men den nådde inte alls upp till "Mordbyn" som jag tyckte var bättre skriven.