onsdag 30 juli 2008

Innan döden kom

Som säkert de flesta intresserade redan vet handlar Innan döden kom, av Elizabeth George, om händelserna som ledde fram till mordet på Thomas Lynleys fru. Man får följa tolvåriga Joel och hans brokiga familjeförhållande. Hela tiden vet man att det kommer att gå åt helvete, men vägen dit är så bra beskriven. Socialsekreterare och andra hängivna vuxna i Joels och hans syskons närhet försöker vända deras hårda verklighet till något gott och de är på god väg. Bland annat kommer Joel med i ett sällskap som ägnar sig åt att skriva dikter och annat och jag önskar att något sådant och de engagerade vuxna som fanns med där även skulle finnas på riktigt. Sällskapet som träffas heter "Fäkta med ord och inte med vapen" träffas regelbundet och diskuterar varandras texter. Det är Joels mentor som driver de här träffarna och det var härligt att läsa om hur Joels tankevärld styrdes mot orden istället för våldet och gatans värld. Synd bara att det inte lyckades!

Jag trodde ju att det här var en deckare, men så är inte fallet. Lynley och hans kollegor är bara med på sista sidan. Men boken rymmer allt det som Elisabeth George böcker brukar innehålla förutom själva deckarhistorien: bra personbeskrivningar, en bra historia och ett driv som håller en nyfiken. Skulle jag önska något så vore det några färre sidor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad det gäller Georges böcker skulle man väl ALLTID önska att det var några färre sidor.

Feelgoodbibliotekarien sa...

NÄÄÄ! Faktiskt inte! Kanske då bara i bokhyllesynpunkt.

Anonym sa...

Visst läste du Färden genom mangroven för ett tag sen? Hur var den? Funderar på att köpa den. Klämde på den på pocketshop häromdagen men sen blev det lite annat istället.