torsdag 27 november 2008

Drottningen vänder blad

Drottningen vänder blad, av Alan Bennett levde på alla vis upp till mina förväntningar. En feel-good bok om läsning helt i min smak. Jag har svårt återge den på ett rättvist sätt och hänvisar därför till DN.

Jag önskar att jag liksom drottningen i boken att jag skulle läsa med penna i hand för att stryka under intressanta partier och skriva små anteckningar i boken. Då hade jag kunnat återge boken bättre här, men förmodligen inte njutit av den lika mycket som jag gjorde. Jag älskar att drabbas av läslusta, liksom drottningen gör i den här boken. (Visst låter läslusta lite mer syndigt än läslust?!!) Hon läser medan hon åker i bilkortege och lär sig att läsa och vinka samtidigt. Hennes pliker ter sig allt mindre intressanta och hon vill ägna all ledig tid åt läsning, vilket gör hennes närmaste i hovet oroliga. Liksom premiärministern. Men drottningens läslusta stiger och stiger tills omgivningen försöker stoppa den genom att se till så att hennes bokpaket försvinner och omplacera hennes "läsvän" osv. Då går hon över till att läsa sina egna anteckningar och försöka sig på att skriva sin egen bok... vilket inte ses med blida ögon från herrarna i makten.

Jag gillade den här boken så mycket att jag ska köpa den när den kommer som pocket och läsa om den MED PENNA i handen! Jag kan varmt rekommendera den till alla med förkärlek för läsning och böcker.

4 kommentarer:

Hermia Says sa...

Åh, vill läsa NU!! Köar...

Anonym sa...

Oj, en bok jag är nyfiken på som du gillar! Undras om jag gillar den då :-)

Feelgoodbibliotekarien sa...

Men vi gillar ju böcker båda två i alla fall! ;-)

Anonym sa...

Nu står den och väntar på mig i reservationshyllan. Kanske bra idé lägga Sputnikälskling åt sidan och ägna mig åt drottningen efter jobbet?

Han var fantastisk, Khemiri!