söndag 12 oktober 2008

Mina två mammor - en bladvändare

Mina två mammor av Joshilyn Jackson gjorde mig inte besviken trots att andra inte blev helt lyriska. Redan från början visste man att det här kommer ju aldrig att sluta bra. Jag vill inte avslöja slutet, men jag grät några droppar och avslutade sedan boken leende. Slutet var inte fullt så förutsägbart som jag först trodde.

Boken innehåller väldigt många ingredienser och det tycker jag bara är charmigt och intressant. Efter att ha läst boken tycker jag inte alls att dessa känns särskilt spretiga: adoption, döv-stum-blindhet, syfilis, galen fästmö, mordbrand, förgiftade hund, artonårsgraviditet, sönderskurna däck, otrohet, religiösa grubblerier, fjärils- och dockmuseum. Man hör ju direkt att de hör ihop ;-)

Framför allt är det alla "älskansvärda karaktärer" som för evigt fastnaglat sig i mitt sinne. Den här boken ger flera exempel på att kärlek är tjockare än blod och som adoptivmamma klappar mitt hjärta lite extra för den bestämda och självklara kärleken som finns mellan mor-dotter och som kommer igen flera gånger i berättelsen.

Jag kan glatt rekommendera denna charmiga bok till alla som gillar Fanny Flaggs böcker. Som i hennes historier återfinner man här lika färgstarka personligheter med viljor av stål och hjärtan av guld eller aska. Tillvaron är också så där absurd tvinnad som bara det riktiga livet kan överträffa. En riktig feel-good roman, med bladvändseffekt, där det mörka i tillvaron finns sida vid sida av kärleken. I en filmad variant har John Corbett som spelade möbelsnickaren Aidan, i Sex and the city, en given roll. OM jag får bestämma alltså.

När kommer nästa bok av Joshilyn Jackson???!!! Jag längtar! Läs också Visst finns det gudar i Alabama Kollade just och hittade Jacksons blogg och såg att det redan finns en till av henne, som ännu inte är översatt. Tror nästan jag måste försöka ta mig igenom den på engelska fastän jag inte brukar gillar att läsa på engelska av rädsla för att missa någon poäng.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är fantastiskt!! Att vi kan tycka så olika! Jättekul, på något sätt... Din värld ser annorlunda ut än min. Men i min värld tycker jag väldigt mycket om dig :-)

Feelgoodbibliotekarien sa...

Du är gullig du!! Men visst är Aidan självskriven, eller vem tänker du dig?

Hermia Says sa...

Hm... måste genast ta fram skolådan med dvd:erna för med mitt obefintliga minne för ansikte (är glad jag kände igen maken på andra dejten) ser jag honom inte framför mig. Inför makens flykt från Sverige har jag shoppat Smack the Pony, första säsongen :-)

Hermia Says sa...

Nämen titta du har ju en länk till Aidan. Och jag KÄNNER INTE igen honom... suck. Har inget bättre att komma med. Skulle vara han i Gilmore Girls i så fall (Luke??)

Feelgoodbibliotekarien sa...

Suck! Rena kulturskymmningen här!!! Har du inte sett Det ljuva livet i Alaska heller där han var radiokille!??? Jag förlåter dig bara för att du är nygift och har siktet inställt på bara en man, vad det verkar ;-)

Anonym sa...

Nä aldrig hört talas om Alaska-serien. Jag ett hopplöst fall, eller?