tisdag 15 juli 2008

Lyckan, kärleken och meningen med livet

Jag var från början lite ambivalent inställd till den här boken. Titeln låter lite fånig (den engelska är bättre såklart), men att Oprah Winfrey gillar den brukar vara ett kvalitetsmärke. Lånade hem den och läste början och blev sen helt fast. Så jag beställde hem pocketversionen och senaste veckan har den följt mig var jag än gått.

Jag vet inte hur jag ska beskriva den här boken för att inte förstöra upplevelsen av den. För mig som är en nöjd fåtölj-resenär så var den här boken en ypperlig resa. Dels genom att man får följa författaren till Italien, Indien och Indonesien och får genom henne uppleva för mig helt nya sidor hos länderna och dess befolkning. Dels får man följa författarens inre resa, vilket jag först var lite nervös för att det skulle första läsupplevelsen, för jag är ganska ointresserad av andlig utveckling osv. Men sättet hon skriver på och själva tonen gjorde att det var en bok helt i min smak. Bättre resa än så här kan man inte göra från fåtöljen.

6 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Titeln låter som smörig dansbandsmusik, men din beskrivning gör mig nyfilken :-)

Feelgoodbibliotekarien sa...

Håller med! Hur kan förlaget bara välja en sån knäpp titel. Skrämmer nog lika många som den lockar. Faktiskt så är den här en av de bästa böckerna för mig i år. Jag tänker ofta på "visdomsord" och udda balinesiska traditioner från boken.

Lyrans Noblesser sa...

Jag har varit på Bali och blivit "indöpt" i en familj. Mitt namn är Ida Ayo Putu Padmi (ngt tveksam ang stavningen dock). Underbara människor träffade vi där!

Feelgoodbibliotekarien sa...

Kul Lyran! Då bara måste du läsa den här. Vad jag förstod fanns det bara 4 namn där som både flickor och pojkar fick: Ettan, Tvåan, Trean och Fyran. Fick man fler än 4 barn började man om. Sen hade alla smeknamn för att kunna skilja på folk. Vet du vad ditt namn betyder? Intressant. Lyllos dig som varit där.

Lyrans Noblesser sa...

Ja den resan är en av de mest fascinerande jag gjort. Jag, maken och min då 60-åriga mor reste runt i Sydostasien under 1 månads tid. Ida Ayo betyder att jag är medlem av högsta kasten, Putu betyder att jag är första barnet och Padmi är lotusblomman. Maken heter Ida Bagus Komang Suryawan, vilket betyder högsta kasten, tredje barnet och soluppgång.

Bokbabbel sa...

Den var definitivt bra skriven, jag skrattade och läste högt några partier för min familj eftersom hon skrev så intressanta saker!