tisdag 1 juli 2008

Bok på gång

Just nu läser jag flera böcker samtidigt. En av dessa är En härva av skuld, av Lesley Horton. Jag blev så sugen på en deckare och har läst Hortons tredje bok och efter det köpte jag hem de två tidigare för att ha när deckar-behovet visade sig igen. Jag har ännu bara läst ca 50 sidor, men fick höra av någon annan som läst den att hon tyckte den var rasistisk. Så nu läser jag den extra noga och försöker förstå vad hon menade. Någon som har läst och kan hjälpa mig på traven?
Nu har jag läst färdigt boken. Är fortfarande nyfiken på vad personen jag pratat med tidigare tyckte var rasistiskt med den här boken. Jag ville inte slänga den i väggen som vissa andra, men nog blev jag också stundtals irriterad på den. På något sätt kändes det som att författaren minsann skulle visa att hon var emot rasism. Detta gjorde på något sätt att det blev lite fördomsfullt skrivet istället. Jag hajade till flera gånger och ångrar mig nu att jag inte kollade på vilka sidor det var. Men på något sätt fick jag känslan av att författaren beskrev ALLA muslimer är på ett och samma sätt. Att alla har ett viss mått föreståelse för hedersmord bla.
Det var också för lätt att lista ut vem mördaren var. Det gjorde jag från början, men intalade mig att det inte alls var h*n för att då skulle gåtan bli för enkel. Men ändå kan jag inte låta bli att gilla den här boken, även om Djävulen i spegeln var bättre. En smula långdragen, men ändå med trevliga och bra beskrivna karaktärer. Jag kommer förmodligen att läsa Förbjuden mark också. Just nu är jag sugen på Elizabeth George senaste, men antar att den inte kommit på pocket än.

1 kommentar:

Martina sa...

Nu läste jag inte klart "En härva av skuld", men jag tyckte inte att den var rasistisk - snarare slog den över åt andra hållet. Det här är vad jag tyckte om den:

http://etthemutanbocker.blogspot.com/2008/05/argh.html