torsdag 1 november 2012

Lad-lit-tips

Konsten att vara ungkarlJuliet, nakedhimlen-boerjar-haer_3D_beskuren.jpgMannen och pojken

Det verkar som att många har missat (ja, jag vet...hur kan de :-)) att det finns en manlig motsvarighet till chick-lit. Den kallas för lad-lit och Nick Hornby anses vara en av de första lad-litförfattarna. Fokus har en bra artikel om lad-lit-fenomenet som du kan läsa här!

Utdrag från Fokus artikel om Lad-lit: "Men där chick lit-böckerna handlar om jakten på kärlek, är lad lit-romanernas huvudsakliga tema ångesten över att behöva bli vuxen, även om det ofta sker skymtande genom jakten på en ouppnålig drömflicka. Lad lit-huvudpersonen är runt 30 utan mycket mer till sitt namn än att han kan formulera sina neuroser på ett fyndigt sätt. Han har en vag föreställning om att kärleken ska rädda honom från evig barndom. Inte för att han verkligen vill bli vuxen, utan för att situationen som 35-årig slacker blir alltmer ohållbar: det blir allt tätare mellan sammanhangen där man inte längre kan dyka upp i postironisk t-shirt."

Jag gillar lad-lit och tänkte tipsa om några av mina favoriter:

Nick Hornby så klart...Om en pojke har jag läst flera gånger och även om filmen inte är lika bra har jag nog sett den också ett antal gånger. Även Hornbys senaste bok Juliet, naked tyckte jag mycket om.

Mike Gayle är en favorit som jag hittat till senaste året. På Basil förlags hemsida kan du provläsa några sidor ur boken Konsten att vara ungkarl som jag skrivit om i ett tidigare inlägg.

Jonathan Tropper drogs jag till när gillaböcker förlaget beskrev honom som "en amerikansk Nick Hornby".

Tony Parson var en av de första lad-litförfattarna jag träffade på. Mannen och pojken kommer jag ihåg att jag gillade skarpt.

Dessa och många fler lad-lit-tips hittar du på Goodreads sida. Kan man växa i från den här sortens böcker?Kanske, men jag har inte gjort det än. Är det någon som har förslag på liknande böcker så tackar jag och tar emot.

7 kommentarer:

Hermia Says sa...

Tänker t ex på Det bästa av två världar (O'Farrell) och Hopplös och hatad av alla (Young).. Har läst Parsons och Hornby på din lista, Juliet, naked för inte så länge sen.

Läser män lad-lit? Chick-lit tror jag i af inte de läser, annat än i ovanliga fall. Och kvinnor läser (som vanligt) både och... Tror inte ens min undran är speciellt fördomsfull, eller?

Feelgoodbibliotekarien sa...

Här får man skämmas så att man rodnar... Hur kunde jag glömma att ta med O'Farrell!!

Jag känner minst en, möjligen två män som läser lad-lit och en som läser både det och chick-lit.

Linnea sa...

Bra tips!
Det märkliga med ladlit är att det mest är kvinnor som läser dem. ;) Har svårt att se en man läsa en chick lit. :o

Johan Nordell sa...

Först får jag tacka för en underbar bokblogg som jag fann för bara någon vecka sen. Jag är en man som älskar feel-good-romaner och som läser mycket av både chick-lit och lad-lit. Tycker dock att det är lite tråkigt att dela upp det i två delar eftersom båda dessa genrer handlar om relationer och livet i allmänhet. Om huvudpersonen är man eller kvinna känns lite mindre intressant.

Det som glädjer mig mest med din blogg är att jag gillar samma böcker som du och eftersom du läser mer än jag så är jag tacksam för alla boktips. Jonathan Tropper kände jag inte till tidigare och jag älskade hans första. Stort tack för tipset! Nu väntar "Sju jävligt långa dagar" och jag är mycket förhoppningsfull.

Feelgoodbibliotekarien sa...

Kul att du gillar min blogg. Roligt att höra att du också gillar feelgoodböcker. Du får gärna lämna några tips till mig, kanske har jag missat något som du har läst? Bloggar du?

Sant...att egentligen är det ointressant om huvudpersonen är man eller kvinna.

Kul också att jag nu kan säga att jag faktiskt vet flera män som gillar både lad och chicklit.

Johan N sa...

Jag läser nog betydligt färre böcker än du så jag har svårt att tro att jag har något tips att komma med. När det gäller "chick-lit" (om vi nu ska dela upp det) så har jag läst mycket av Marian Keyes, Lisa Jewell, Jane Green, Emily Giffin, Cecelia Ahern m fl. Lucy-Anne Holmes är min nya storfavorit och hennes två svensköversatta böcker hör till de roligaste jag läst. Men alla dessa känner du till och du har nog också läst minst lika mycket av dem som jag. När det gäller "lad-lit" så är mina favoriter, precis som för dig, Nick Hornby, John O´Farrell, Mike Gayle, Tony Parson, David Nicholls ("En dag" - den bästa jag läst!) och nu också Jonathan Tropper som en ny favorit!

Vet inte vad jag ska kunna tipsa om men jag tror inte jag har läst något här om Josie Lloyd/Emlyn Rees (Chick-lit? Lad-lit?) men de har du säkert också läst. Jag tycker det är tråkigt att det inte finns fler titlar på svenska av dessa två.

En stor positiv överraskning som jag läste nyss var Eva Dozzis "Pick-up". En av de roligaste jag läst. Jag följde upp den med "Jävla John" som var okej men inte mer.

Bloggar gör jag inte längre. Jag hade en blogg tidigare men då handlade det mer om min stora passion bredvid böcker och film, innebandy (jogus.blogg.se). Nu finns jag bara på twitter på @jogus69 och följer dig där i hopp om nya fräscha boktips. :)

bokenhanna sa...

Har inte tänkt på genren lad-lit förut. Mike Gayle är en bra representant!