söndag 15 december 2013

Bibliotekarier kan rädda liv - men hur gör vi för att få människor med makt att FÖRSTÅ hur viktiga bibliotek är!?

Vackra ord Dilsa, men vad gör vi för att få människor med makt att FÖRSTÅ hur viktiga bibliotek och bibliotekarier är?! 
 
Gränbybiblioteket i Uppsala hängde jag och Dilsa samtidigt bland bokhyllorna. Jag blev bibliotekarie av precis den anledning som hon beskriver i Dagens Nyheter - för att prata böcker och möta människor, INTE för att sitta och göra konsekvensbeskrivningar varje år när filialbibliotek är nedläggningshotade eller för att lägga goda läsfrämjande idéer i soporna bara för att vi inte räcker till personalmässigt. 

När bibliotek genomför enkäter bland kunderna blir det mest positiva svar om att verksamheten är så bra och att kunderna är så nöjda. Det vore bättre om fler satte ner foten och önskade sig mer av biblioteket! Lika lite som det lönar sig att skälla på oss i lånedisken om för korta öppettider, lika lite är det oss ni ska klappa på ryggen och säga att vi gör ett bra arbete.

”Har ni en stund över, ta gärna en promenad till ert lokala bibliotek och berätta för bibliotekarierna att ni uppskattar deras arbete för oss andra och att ni förstår att de är viktiga kuggar i samhällsbygget”, säger DilsaDemirbag-Sten i DN i dag.

Visst blir vi glada av uppskattning vi får dagligen, men det räcker inte. Gå gärna till kommunhuset istället och berätta för dina politiker vad du tycker om ditt bibliotek! Vi på biblioteket behöver din röst även utanför biblioteket! Knacka på hos regeringen förresten! 

Inga kommentarer: