söndag 7 april 2013

Funderar du på att bli bibliotekarie? Våga nörda loss!

I dag gästbloggar min kära gamla pluggkompis Sonja om saker hon önskar att hon hade vetat när hon sökte jobb som bibliotekarie. Nu för tiden är det Mora bibliotek som har turen att ha henne anställd. Så här skriver hon: 

Med jämna mellanrum kommer de där prognoserna över utbildningar man bör respektive inte bör satsa på om man vill ha något jobb i framtiden. Varje gång bekräftas det att bibliotekarie är ett stort no-no för jobbsugna. ”Tillgången matchar efterfrågan” som det heter. Det har jag själv märkt av mer än många andra. På 13 år har jag bytt arbetsplats 13 gånger och flyttat mellan 7 olika kommuner, bara för att följa min dröm att jobba som bibliotekarie.

Första rådet till den som tänker sig att arbeta på bibliotek är alltså att skaffa uppblåsbara möbler som enkelt kan tappas på luft vid varje flytt. Lätt flyttbara husdjur är också en fördel, helst sådana som bor i burar. Om man har en partner som inte kan tänka sig att leva i bur är det bättre att göra sig av med henne/honom.

För min egen del har jag numera hamnat i den konstiga sitsen att inte längre bli rekryterad utan försöka rekrytera, och det har varit ganska spännande. Agget mot de där uttryckslösa personerna som intervjuar en och inte verkar förstå vilket guld ens CV innehåller har lagt sig lite. Det är inte så enkelt som det verkar.

Tänk om någon sagt åt mig vissa saker redan när jag börjat plugga, innan jag ens börjat på bibliotekarieutbildningen. Då hade det gått lite lättare. Viktigast av allt: det som passar alla passar ingen. Genom att bli passionerad inom något, och lägga ner arbete och kärlek på det, lär man sig så otroligt mycket. Några exempel från mitt eget liv: jag läste ryska på gymnasiet men fortsatte inte på universitetet. Jag gjorde en hemsida om olästa böcker men slutade underhålla den. Jag lade ner min skrivgrupp på grund av en jobbig gruppmedlem istället för att starta en ny. Jag var alldeles för rädd för att mycket av det jag brann för var sidospår och att det inte skulle ”leda till något”.

Alla kan inte hitta ett extrajobb på bibliotek under utbildningen, och ett papper med ett examensbevis säger inte den som försöker rekrytera särskilt mycket. Som chef och kollega är jag intresserad av att få reda på vad den som söker jobb verkligen vill. Vad är roligt, vad brinner man för, vad är det just denna människa vill uträtta inom yrket?

Några av de bästa bibliotekarierna jag känner är fullfjädrade nördar. De har hjärta och själ fast förankrade i sin konst, sitt skrivande, sin musik eller sitt reseintresse. Och tack vare det brinnande intresset har de lärt sig en massa saker som är fantastiskt bra att ha även på en arbetsplats. De har lärt sig göra webb, fixa ljud, nya språk, bildbehandla och arrangera konserter och festivaler för att det är roligt – och för att de bara måste.

Alltså – det kan kännas jättetryggt att stanna på motorvägen där alla andra finns. Men vik av istället. In på knaggliga kullerstensgator, snåriga stigar eller en kanal fullproppad med färgglada husbåtar. Våga nörda loss, specialisera dig och fördjupa dig. Det andra får du på köpet när hjärtat finns med.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Supertack Sonja! Önskar att du hade berättat det här för mig liiiiiiiiiite tidigare :-) Men bättre sent än aldrig. Dina råd är något för alla bibliotekarier att tänka på. Eftersom vårt uppdrag är att nå ALLA så är det lätt att man tror att man måste kunna lite av allt, helst eftersom personalresurserna är så begränsade. Det är lätt att känna sig splittrad. Vi måste bli bättre på att ringa in de viktigaste arbetsuppgifterna och våga välja bort andra för  få tid till eftertanke och "nörderi". Då kan vi ge bra service och samtidigt må bra! 

5 kommentarer:

Erika sa...

Det gäller nog inte bara bibliotekarier. Har nu jobb, men var tidigare arbetslös länge.

Efter ett tag börjar man i ren desperation försöka låtsas vara oerhört intresserad av vad som helst som ett någorlunda acceptabelt jobb verkar handla om och försöker nämna precis allt i sina ansökningshandlingar för att öka chansen att få med något som passar just denna arbetsgivare.

Resultatet blir ofrånkomligen en utspädd sörja som inte lockar någon, men som arbetsmarknaden ser ut är det svårt att släppa tanken att om man utelämnar något (vad som helst) så riskerar man att missa den där lilla kroken som intresserar just denna arbetsgivare.

Feelgoodbibliotekarien sa...

Erika - du har så rätt så. Det här gäller säkert fler yrken. Men du vet...jag är insnöad på bibliotekarier :-)

Anonym sa...

Jaha detta var ju lite dyster läsning....Men det skiter jag i! Tänker söka utbildningen ändå och tror inte ditt syfte var att avskräcka heller för den delen ;)


/Alexander

Anonym sa...

Min situation är omvänd, jag arbetar som bibliotekarie men drömmer om att få arbeta med något annat - vad som helst som är någorlunda kvalificerat, bara jag slipper vara på ett bibliotek :(

Anonym sa...

Vad är det du inte trivs med på ett bibliotek?