måndag 28 januari 2008

Fem favoriter av filmatiserade böcker

Egentligen borde varje bibliotekarie med självaktning kolla igenom "Bok på duk - filmade böcker" innan hon eller han besvarar en sån här bokfemma. IBok på duk är ett uppslagsverk som kommer ut varje år. I den finns förtecknat vilka filmer som bygger på böcker eller dramer, som visats på svensk biograf och i svensk television under året som gått. I Bok på duk finns många godbitar. Hett tips från bibliotekarien!

1. Orkideétjuven av Susan Orlean eller som filmen heter: Adaption.
"Filmen handlar om Charlie Kaufman själv och hans ej existerande bror Donald. Charlie ska i filmen adaptera boken orkidétjuven till film, vilket senare urartar, och slutar med att Charlie skriver manuset till filmen som han själv är med i, som handlar om när han skriver manuset till filmen som han själv är med i." (från http://www.tellusfilm.com/artikel.php?id=95002074) Lite virrigt, men precis så speciellt så man (jag) hänger med, eller i alla fall förstår efter filmens slut och en kort diskussion. Samma manusförfattare som till filmen Eternal sunshine of the spotless mind och I huvudet på John Malcowich.

2. Vit oleander
Ypperlig bok som kändes in i solar plexus och alla hjärtkamrar. Filmen var en besvikelse och att Michelle Pfeiffer spelade rollen som mamma kändes helt fel.

3. Bridget Jones dagbok av Helen Fielding.
Boken bjöd på många skratt, så även filmen. Och att självaste Mr Darcy är med......suck och dreggel......

4. Ciderhusreglerna , av John Irving
Filmen har jag sett många gånger och får lika ont i tårkanalerna varje gång. Boken vågar jag inte läsa med risk för att upptäcka att den är dålig. Annat av John Irving har jag läst och gillar, som tex Änka i ett år.

5. Fruktlösa försök/Maybe baby av Ben Elton
Läsningen av boken var en rolig och upplevelse (om än med allvarligt tema: barnlöshet) och filmen gjorde mig inte heller besviken. Självaste gynekologen spelades av Rowan Atkinson och ja....behöver jag säga mer :-) Jag älskar Ben Eltons böcker, framför allt Nattgästen, men har inte läst hans två senaste.

4 kommentarer:

Bookhousegirl sa...

Åhh, jag visste inte att Ben Eltons bok Fruklösa försök hade blivit filmatiserade, jag fullkomligt älskar hans böcker så nu måste jag bara springa iväg och se filmen genast, Tack för ett superbra tips!

*Malin* sa...

Åh, tack för tipset om Bok på duk! Perfekt!

Ciderhusreglerna - självklart. Man kommer alltid på en massa som borde ha varit med på ens egen lista.

Bookhousegirl sa...

Tur att de har dig för ett bibliotek utan Ben Elton är inte värd namnet... ;)

Anonym sa...

Aktuellt tema för mig just nu! Såg Arn igår och vet inte riktigt vad jag ska säga om den...satt bara och jämförde med boken (som jag inte riktigt kom ihåg). Det är oftast inte lyckat att se filmen efter att man har läst boken. Förutom då senaste filmatiseringen av Austens "Stolthet och fördom". Den var underbar. Du måste se den! Nä, nu ska jag fortsätta kolla på din blog!/Beate