måndag 16 december 2013

5 tips på böcker för dig som vill komma i rätt julstämning - (eller stå ut med släkten i jul)

De här böckerna boktipsade jag om i närradion under julskyltningen. Boktipsen finns även på Helgebibliotekens inspirationssida

En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg är en härlig julpralin om vänskap och medmänsklighet. Man får följa Oswald som bara har några månader kvar att leva. Han får rådet av sin läkare att söka sig till varmare breddgrader. Oswald beger sig till en liten stad i amerikanska södern där han han tas om hand av ortsbefolkningen. Oswald mår prima av det lugna livet och till jul sker något oväntat, där en röd liten fågel och en flicka är inblandade. Boken rymmer värme, humor och härliga karaktärer av författaren till Stekta röda tomater, som också finns som film. 

Det är lätt att bli stressad över allt som måste fixas inför julhelgen. Tänk att bara strunta i allt och stanna kvar i sängen istället. Visst låter det härlig! Eva, i Kvinnan som gick till sängs i ett år, av Sue Townsend, gör precis det. Hennes man, som ägnar sig mer åt stjärnhimlen (eftersom han är astronom) och sin älskarinna, får plötsligt ta över julbestyren och förstår plötsligt hur stora förberedelser det vanliga julfirandet kräver. Jag skrattade högt många gånger medan jag läste boken.

På julen när man är ledig, släkten samlas och förväntningarna är höga uppstår en hel del konflikter. Någon som känner igen sig? Varför inte förebygga genom att läsa Mannen som glömde sin fru, av John O´Farrell. Boken kan mycket väl fungera bättre än ren parterapi. Den är rolig, charmig, tankeväckande och borde tilltala alla med ett hjärta.

Sju jävligt långa år, av Jonathan Tropper bjuder på många skratt trots att den handlar om en begravning. Livet är redan ganska svart när Judds pappa dör och Judd blir tvungen att sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt excentriska familj - i sju långa dagar. Det blir en hel del överraskningar, bråk och familjehemligheter som avslöjas under dessa dagar. Genom att läsa Sju jävligt långa år kan man kanske se på sin egen släkt med andra ögon och få ett trevligare julfirande.

Alla mina vänner är superhjältar, av Andrew Kaufman, är en fin och annorlunda kärlekshistoria.  Tom, huvudpersonen, är själv ingen superhjälte, men i Toronto, Kanada, där berättelsen utspelar sig, bor 249 superhjältar. Tom har just har gift sig med Perfektionisten. Bland annat blir hon stressad av snön, för att hon inte kan organisera snöstjärnorna. För att lugna henne tar Tom med henne till ett fält med orörd gnistrande snö. Det är så vackert så att hon blir lugn igen. Du känner garanterat igen dig själv, en vän eller ovän i någon av superhjältarna och får nog ett skratt eller två på vägen. 

2 kommentarer:

Anna Söderstjerna sa...

Jag har läst 3 av 5 böcker. Jonathan Tropper är en av mina favoritförfattare och jag kan varmt rekomendera "Konsten att tala med en änkling" och "Boken om Joe". Nästa Tropper ligger i hyllan och väntar. "En röd liten fågel..." är en fantastisk bok - gillade den skarpt.
En annan feelgood bok som är ett måste är "Delhis vackraste händer" Mikael någonting - har tappat efternamnet.

Feelgoodbibliotekarien sa...

Delhis vackraste händer skrattade min make högt åt när han läste. Jag vill absolut läsa den. Helst eftersom du beskriver den som feelgood :-)