lördag 1 maj 2010

Mr Alis äktenskapsbyrå


Jag önskar att jag fick jobba på Mr Alis äktenskapsbyrå och sitta där på han varma veranda med honom och ta emot kunderna. Emellanåt kommer den kloka Mrs Ali ut med lite kall papaya eller mango eller nån annan indisk delikatess som får det att vattnas i munnen. Både herr och fru Ali är kloka och varma människor som ger goda äktenskapsråd och hjälper till att arrangera äktenskap. Att träffa sin partner på det här viset kan ibland vara tusen gånger bättre än på krogen och kan väl liknas med alla nätdejtingfirmor vi har i Sverige. Vissa kunder ställer orimliga krav på längd, utseende, hemgift och kasttillhörighet. Att gifta sig med någon från samma kast verkar viktigare än vilken religion ens tillkommande tillhör. Just beskrivningarna av alla olika kaster och religioner gör mig extra intresserad. Önskar nästan att jag hade ett religionslexikon som bredvidläsning.


Jag reser helst genom fåtöljläsning och har aldrig varit i Indien. Nu har jag läst två böcker om Indien i rad och så fascinerad av det indiska livet, i alla fall som det beskrivs i de här böckerna. Fortfarande vill jag inte resa dit på riktigt, men jag kommer fortsätta att hålla ögonen öppna för böcker därifrån.

Värmen i den här boken och alla de färgstarka personligheterna gör att jag jämför boken med En röd liten fågel i juletid. En sån där härlig bok som ALLA gillar och som man kan läsa om flera gånger, och helst då man behöver lite extra värme och optimism i livet. På baksidan beskrivs den som en romantisk komedi och det är något som nästan alltid tilltalar mig...så även den här gången. Pocketvarianten kommer jag definitivt att köpa så fort det bara går.

4 kommentarer:

Hermia Says sa...

Och jag som inte tilltalas jättemycket av romantiska komedier gillade ändå Mr Alis äktenskapsbyrå mycket - som du skriver en bok som alla gillar! Tack för att du fick också mig att läsa!

Feelgoodbibliotekarien sa...

Jag kan inte göra en rättvis beskrivning av den. Väntar på Hermias för att se om hon kan förklara vad jag vill få fram.

Nästa bok i raden verkar bra, Främlingen i huset. Jag har lyckats få upp nån sorts läshastighet som jag inte är van med, men det här härligt.

Spännande att höra vad du mer har för Indiska böcker på gång.

Hermia sa...

Läser just nu Under mangoträdet - tre berättelser i en bok. Inte lika upplyftande, varmt och mysigt som på Mr Alis veranda men bra litteratur!Har sedan Dagar i Mahludja (kan inte stava..) på lut.

Hermia sa...

Låter härligt m din läsfart förresten!