tisdag 24 augusti 2010

Norwegian wood och SputnikälsklingNu har jag slukat två böcker i följd av Haruki Murakami . Jag hade fått för mig att de skulle vara "svåra", men så var det inte alls. Han skriver så härligt, är så lätt att bara flyta med. Jag funderar redan på att läsa en till av honom och han är från och med nu inskriven som en av mina absoluta favoritförfattare. Det var en kompis, vars boksmak jag inte riktigt litade på :-), som rekommenderade Murakami för mig. Nu när Murakami blivit en av mina favoritförfattare undrar jag om jag kanske kan lite på hans boksmak ändå och våga mig på att pröva på Paul Auster också som han rekommenderade.
Norwegian wood handlar om en ung man och hans kärlek till två helt olika kvinnor.
Sputnikälskling handlar också om en ung man och hans kärlek/vänskap till en kvinna, som försvinner på en resa till Grekland. Läs mer om boken här.
Det är lätt att hitta likheter i båda berättelserna (och ett tag hänger jag upp mig på det):
Huvudpersonerna är unga män som är kära i sin bästa kvinnliga vän.
Berättelserna utspelar sig i Tokyo och stadsbilden beskrivs ingående.
Flera personer är helt bokgalna och läser allt och jämt.
Vinylskivor och musikreferenser dyker upp här och där.
Mystiska inslag.

Till alla er som har Murakami kvar att upptäcka kan jag bara säga: GRATULERAR! Själv är jag glad att jag har några böcker kvar av honom att läsa och att det förhoppningsvis kommer många flera. Det har gått långt när jag kan tänka mig att läsa en bok om löpning :-)

måndag 16 augusti 2010

Höstens godbitar

Efter att ha lusläst Höstens böcker 2010 från Svensk bokhandel så hittar jag inte fler än dessa böcker som jag är riktigt sugen på. Vilket i och för sig nog räcker som läsning fram till jul för mig.

Härdsmälta av Ben Elton (för att jag gillar hans andra böcker)
Juliet, Naked av Nick Hornby (samma som ovan + att det var länge sen jag läste nåt av honom)
Niceville av Kathryn Stockett (verkar bra)
Högre än alla hiFetmlar av Louise Boije av Gennäs (spännande att läsa något nytt av henne)
En dag till skänks av Anna Gavalda (alltid mumsigt att läsa hennes böcker! )
Bad boy av Peter Robinson (kommer jag att slurpa i mig som alla andra hans böcker, även om en del tycker han är gubbsjuk :-) )
Stilla dagar i Mixing Part av Erland Loe (låter väldigt lovande + att jag gillar hans stil)
Hjälp, vem är jag? ...anteckningar av från en terapi av Caroline av Ugglas och Ukon (Caroline av Ugglas är skitcool + intressant att läsa om hennes psykhistoria)
Årstafruns dolda dagböcker av Kristina Ekero Eriksson (en kvarleva från den tiden när jag pluggade historia i Uppsala och skrev om Ämbetsmannahustrur på 1600-talet. Så charmigt att läsa äldre dagböcker, helst om starka kvinnor)